KAPCSOLAT
1052 Budapest Kristóf tér 7-8.
1364 Budapest, Pf. 349
429-1050, 429-1051
429-1055
booking.ticket@hunair.hu

A repülést, a légiutasokat érintő EU-s szabályok, pl Utasjogok, Eu kártya, Schengeni övezet stb.!

Heti Ajanlat

Társasáunk minden t elkövet, hogy naprakész információt nyújtsunk, de a jogszabályok és beutazási feltételek gyors változásai miatt,  a lent leirtakat minden utazó saját felelősségére alkalmazhatja, az esetleges eltérésekből adódó károkért felelősséget nem vállaunk. 

A 77/2022 (III.04) sz Kormány Rendelet 2022 március 7-től hatályon kívül helyezi a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. (VIII. 30.) kormányrendeletet és minden ehhez kapcsolódó kivételre vonatkozó jogszabályt, 

2022 március 7-től  korlátozás mentesen oltási-, vagy gyógyultsági igazolás, illetve PCR-teszt nélkül lehet Magyarország területére belépni.

 

 

 

 

Az itt közölt információk tájékoztató jellegűek, elsősorban a változásokra igyekszünk felhívni a figyelmet, ezért az információk nem teljeskörűek, további ellenőrzést igényelnek. 

 

FERIHEGYI önköltséges teszt központ:

 

A Budapest Airport és a Universal Medical Hub együttműködésével a 2B Terminál bárki által megközelíthető érkezési szint területén PRC teszt és antigén koronavírusteszt elvégzésére alkalmas tesztelő állomás nyíltott. Nyitvatartás 03.00 - 20.00 óráig.. A tesztet nem  csak utasok, bárki kérheti, időpont foglalás nélkül.  A PCR teszt ára a hatósági árnak megfelelő 19500 Ft. A PCR teszt eredménye 24-48 óra alatt, míg az antigén teszt 15-20 perc alatt készül el. Online regisztrűáció szükséges: https://bud.umedhub.com

 

 

Online regisztráció kötelezettség országonként:  Passenger Locator Form (PLF)

A QR kódot a check innél be kell mutatni. Egyes országok esetében lehetséges papir alapon is kitölteni és a  nyomtatványt átadni a check innél.  A kitöltéshez többnyire tudni kell a repülőgépen az ülés számát.

 

 

Utazási feltételek:

 

EURÓPAI UNIÓ tagállamain belül:

 Általános szabály: (eltérések lehetnek)

Jelenleg az EU minden államába korlátozás mentersen, azaz  teszt és oltásigazolás nélkül  lehet belépni.

 

1. oltottság igazolása.   
Alapesetben az EU-s jogszabály az EU által elfogadott vakcinák kölcsönös elfogadását irja elő, de bármely tagállam dönthet úgy, hogy más vakcinát is elfogad. A tagállamok előirják, mennyi időnek kell eltelnie az egyes oltások beadásától a belépésig.  Összegyűjtöttük az EU-s és néhány más ország által elfogadott vakcinákat (ld csatolmány).  A kigyűjtés a kétoldalú szerződések esetén csak magyar állampolgárokra vonatkoznak.
 vagy
2. igazolható az is, hogy az egyén átesett a COVID fertőzésen. Itt a tagországok eltérően határozzák meg, hogy mennyi ideig veszik ezt figyelembe. Antitest tesztek elfogadása szinte kizárt.  A megbetegedés, vagy a betegség utáni negativ teszt időpontját szokták előirni.
 vagy
3.  PCR/antigén és egyéb tesztek eredménye. Itt a tagországok előírják a mintavétel és a belépés időpontjai között mennyi idő lehet a maximum.
 
A tagállamok belépési követelményei mellett mindig ellenőrizni kell, a légitársaságok, illetve a tranzit országok (ha van ilyen) belépési és tranzitálási feltételeit is. 
Az EU-s COVID igazolás értelmezése kapcsán több félreértést tapasztaltunk.
 
Az ügyfélkapun keresztül az EESZT oldaltól letölthető, az EU-s COVID igazolásnak megfelelő igazolások önmagukban még nem jelentik az Európai Unión belüli korlátlan utazás lehetőségét.  Ez annak az eszköze, a követelményeknek való megfelelést hitelesen és minden tagállam által elfogadott egységes formában lehessen igazolni.
 
 A lényeg abban van, mit tartalmaz az igazolás.
Az igazolás 3 féle  – az EU-n belüli korlátlan utazást  lehetővé tevő -  információt tartalmazhat, de ezeknek meg kell felelni az adott célországban előirt feltételeknek is: a  tagállamok amely egyidejűleg oltási és PCR teszt kötelezettséget is előirhatnak. 

 

 

Akinek lejár a 9 hónap és nincs 3. oltása, az az Eu-n belüli utazások vonatkozásában olyan, mintha nem lenne oltása feb 1-től függetlenül attól milyen típusú vakcinát kapott! 

 Az Európai Bizottság kilenc hónapos, azaz 270 napos kötelező elfogadási időszakot határozott meg a koronavírus elleni védettséget igazoló uniós igazolványok esetében az Európai Unión belüli utazásokra vonatkozóan .

Az oltási igazolványokat a tagállamok az alapoltási sorozat utolsó adagjának beadásától számított kilenc hónapig fogadják el. Egyadagos oltóanyag esetében ez azt jelenti, hogy az igazolvány az első és egyetlen adag beadásától számított 270 napig marad érvényben. Kétadagos oltóanyag esetében az elfogadási időszak a második adag vagy – az oltás beadásának helye szerinti tagállam oltási stratégiájával összhangban – a vírus okozta betegségből való felépülés után beadott első és egyetlen adag beadásától számított 270 nap.

A kedden elfogadott új szabályok értelmében az EU-tagállamoknak minden olyan oltási igazolványt el kell fogadniuk, amelyet kevesebb, mint 9 hónappal az alapoltás utolsó adagjának beadása után állítottak ki. A tagállamok nem írhatnak elő ennél rövidebb vagy hosszabb elfogadási időszakot.

A jelenlegi állás szerint az emlékeztető (3.) adagok beadását követően kiállított igazolványokra nem vonatkozik standard elfogadási időszak, mivel most még nem áll rendelkezésre elegendő adat arra vonatkozóan, hogy azok mennyi időre nyújtanak védelmet.

Az igazolvány nem tartalmaz az elfogadási időszakra vonatkozó információt. Ehelyett az uniós védettségi igazolványok ellenőrzéséhez használt mobilalkalmazásokat módosítják. Ha az oltás időpontja óta több mint 270 nap telt el, az ellenőrzésre használt mobilalkalmazás azt fogja jelezni, hogy az igazolás lejárt.

Annak érdekében, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre az elfogadási időszak technikai végrehajtásához és a tagállamoknak az emlékeztető adagok beadására irányuló oltási kampányaira, az új szabályokat 2022. február 1-től kell alkalmazni

 

 

Amerikai Egyesült Államok

 

Az USA 2021 november 8-i hatállyal engedélyezi a nem létfontosságú utazásokat  - légi és szárazföldi belépéssel -  az alábbi az alábbi feltétel teljesülése esetén:
 
- csak teljes oltottsággal rendelkező utazók léphetenek be. Az elfogadott vakcinák az USA által jóváhagyott, valamint a WHO sűrgősségi eljárásában jóváhagyott vakcinák, tehát 2 oltást kell igazolni a  Pfizer, Moderna, AstraZeneca és Sinopharm esetében  és 1 oltást kell igazolni a Janssen (vagy Johnson and Johnson) esetében.  Az EU-s applikációval való  igazolás elfogadott.   A magyar védettségi kártya, vagy a 2 dózisú oltások esetében az 1. dozis nem elfogadott,  továbbá nem elfogadott a Sputnyik V oltás sem.
és
 
Egyebek mellett ezek együttes bemutatásával lehet az USÁ-ba belépni. A feltételek meglétét már a check innél igazolni kell, a légitársaság nem megfelelően dokumentált utasokat nem vehet fel a járatra!
 
 

 

 

 

 

 

Kell-e vízum?

A Brexit-megállapodással összhangban a brit kormány 2021. január 1-jétől vízumrendszert vezetett be. Az uniós polgárok belépéséről szóló tájékoztató alapján a magyar beutazók továbbra is vízummentesen léphetnek be az Egyesült Királyság területére, amennyiben legfeljebb 6 hónapot töltenek el az országban.

Ugyankkor igazolni kell a belépéskor:

  • a látogatás célját,
  • el tudja tartani magát az utazása során,
  • szállást a tartózkodás időtartamára,
  • Visszaúti- vagy továbbúti menetjegyet,
  • látogatása végén valóban elhagyja majd az Egyesült Királyságot.

 A szabad idős beutazás célja lehet: turizmus, családi és baráti látogatások, rövid ideig tartó tanulás, üzleti jellegű tevékenység, vagy szakmai eseményeken és konferenciákon való részvétel.

(Pl azok, akik szakmájuk szakértőjeként meghívást kaptak, úgynevezett „engedélyezett fizetett megbízásra,” vagy bizonyos üzleti, illetve tudományos tevékenység céljából, de alapvetően nem az Egyesült Királyságban dolgoznak, vízum nélkül beléphetnek az országba.

2021. január 1. után azoknak a magyar állampolgároknak, akik több mint hat hónapra érkeznek az Egyesült Királyságba, vagy utazásuk célja a munkavállalás, illetve tanulmányok folytatása, vízumot kell kérvényezniük a brit hatóságoknál.

A vízum típusa függ a beutazás céljától és időtartamától is. Elérhető vízum többek között a képzett munkavállalók, idénymunkások, önkéntesek, sportolók, első vállalkozásukat elindítók, beruházók számára, de még a háztartási dolgozók is külön vízumkategóriára jelentkezhetnek.

A diákok között pedig a tartózkodás hosszától függően megkülönböztetik azokat, akik legfeljebb 11 hónapig tartózkodnak az országban, illetve azokat, akik hosszabb időre iratkoznak be egy oktatási intézménybe.

További információk érhetők el a brit külügyminisztérium honlapján:   https://www.gov.uk/check-uk-visa?step-by-step-nav=d8f3c2e0-d544-4664-9616-ab71323e4d18#content , A honlap pontosítja hogy milyen esetekben kell vízumot igényelni.

Ezek a változások nem vonatkoznak azokra az Egyesült Királyságban élő magyar állampolgárokra, akik az EUSS regisztrációs rendszer keretében már megszerezték a letelepedett (settled) vagy előzetesen letelepedett (pre-settled) státuszt.    https://london.mfa.gov.hu/page/a-brexitet-koeveto-regisztracio

 

Tranzit átszállás repülőtéren

Amennyiben az Egyesült Királyságba való belépés célja tranzit átszállás, és nem a brit fennhatóság alá tartozó Csatorna-szigetek vagy a Man-sziget az utazás célpontja, akkor vízummentesen át lehet haladni az országon: a magyar utazók a repülőtér nemzetközi zónájába beléphetnek és ott a célállamba közlekedő járat indulásáig tartózkodhatnak. A továbbutazás tényét azonban a határnál bizonyítani kell a brit hatóságoknak.

 

Személyi igazolvány, vagy útlevél?

A beutazáshoz egészen 2021. szeptember 30-ig lehet használni az Európai Unió területén kiállított személyi igazolványt, mint úti okmányt, 2021 október 1-től csak útlevéllel léphetünk majd be az Egyesült Királyság területére. Kivételt képeznek ez alól a letelepedett vagy előzetesen letelepedett státusszal rendelkezők, akik számára a belépést 2025. december 31-ig személyivel is lehetővé teszik

 

Jogosítvány és az európai egészségkártya

A Magyarországon kiállított vezetői engedély érvényes marad  az Egyesült Királyság területén, azonban a tartózkodásunk kezdetétől számított egy éven belül honosítani kell az okmányt a brit hatóságoknál.

Az európai egészségkártya 2021 januártól nem érvényes a Nagy -Britanniában.  Így fontos, hogy rendelkezzünk utasbiztosítással, melyet az utazás megkezdése előtt kötünk.

 

Állat-útlevél (pet passport)

A brit hatóságok továbbra is elfogadják az EU-ból érkezőktől az uniós állatútlevelet. Visszafelé azonban az állatok az EU-ba csak engedéllyel (AHC) lesznek szállíthatók, amit állatorvosnak kell kiállítani, az utazás előtt legfeljebb tíz nappal, és legalább 21 nappal a veszettség elleni oltás után. Az állatnak ezen kívül rendelkeznie kell mikrochippel is.

 

Érdeklődés esetén további információ a helyekről a jegyirodában. A Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mailen

 

 

ONLINE BIZTOSÍTÁS

Aegon Assistance - SEGÉLYHÍVÓ SZÁMOK
Telefon: 24 órás: 06/1/477-4700
Telefon: Biztositó ügyelet 06/1/465-3546

 

COVID kiegészités online nem lehetséges, ehhez kontaktálja irodánkat emailen vagy telefonon: booking.ticket@hunair.hu, 3630 6826698

ONLINE BIZTOSÍTÁS KÖTÉSE

REPÜLŐTÉRI PARKOLÁS

Amíg Ön utazik, autója biztonságáról folyamatos őrzés, elektronikus berendezések, kamerás figyelőrendszer gondoskodik az országban egyedüliként sérülés és lopás elleni biztosítással rendelkező Airport Hotel parkolójában. A parkoló és a terminálok között ingyenes transzfert vehet igénybe.

ONLINE FOGLALÁS