KAPCSOLAT
1052 Budapest Kristóf tér 7-8.
1364 Budapest, Pf. 349
429-1050, 429-1051
429-1055
booking.ticket@hunair.hu

A repülést, a légiutasokat érintő EU-s szabályok, pl Utasjogok, Eu kártya, Schengeni övezet stb.!

2007 december 20 éjféltől a közúti és 2008 március 31-től a légihatárokon is Magyarország is tagja lett az 1995-ben Schengenben létrejött u.n. Schengeni övezetnek. Ennek következtében 2007 dec 20-tól megszűnt a határellenőrzés a magyar-szlovák, magyar-osztrák és a magyar-szlovén határon, fokozottabbá vált viszont a magyar-román, magyar-ukrán és magyar-horvát határokon. A Schengeni övezet nem esik egybe az EU földrajzi határaival.

A Schengeni övezet tagállamai az alábbiak: Austria, Belgium, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Izland, Lengyelország, Luxemburg, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovákia, Szlovénia.

Nem tagja a Schengeni övezetnek: Nagy-Britannia, Irország, Románia, Bulgária, Ciprus.

 

A Schengeni övezetben a tagállamok között szabadon, mindenféle ellenőrzés nélkül lehet átjárni. Ugyanakkor a tagállamok területén bármikor ellenőrizhetik a helyi rendőri szervek a személyazonosságot, amelyet személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel lehet igazolni. A magyar jogositvány nem elegendő a személyazonosság igazolására Magyarország területén kivül, illetve határátlépéskor.

A Ferihegyi repülőtéren történő határátlépésnél a schengeni övezetbe nincs határellenőrzés, mig a schengeni övezetet továbbra is csak érvényes útlevéllel lehet elhagyni. Bármelyik (A vagy B) terminálon történt a Skycourtba való belépés  és járatra jelentkezés, a kapukhoz az alábbiak szerint kell mennI: 

2A Terminál : - schengeni terminál: Azok az utasok akik - állampolgárságtól függetlenül - schengeni tagállamból schengeni tagállamba repülnek és közben nem szakitják meg útjukat nem schengeni tagállamban: azaz schengeni határt nem lépnek át: a 2A TERNMINÁL-n kell becsekkolniuk. Számukra nincsen határellenőrzést, vámvizsgálat. Ennek ellenére az útiokmányt bármely schengeni tagállam területén bármikor kérhetik a hatóságok felmutatni.

2B Terminál: - nem schengeni terminál: Mindenki, aki nem schengeni tagállamba utazik, vagy ott megszakitja utazását: 2B TERMINÁL: Határ és vámellenőrzésen esnek át a repülőtéren. A nem Schengeni de EU-tagállamokba továbbra is személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel lehet belépni. Svájcba légiúton történő belépéshez 2009 március 29-ig továbbra is érvényes útlevélre van szükség.

Megosztom a FaceBook-on!

 

ONLINE BIZTOSÍTÁS

Aegon Assistance - SEGÉLYHÍVÓ SZÁMOK
Telefon: 24 órás: 06/1/477-4700
Telefon: Biztositó ügyelet 06/1/465-3546

 

COVID kiegészités online nem lehetséges, ehhez kontaktálja irodánkat emailen vagy telefonon: booking.ticket@hunair.hu, 3630 6826698

ONLINE BIZTOSÍTÁS KÖTÉSE

REPÜLŐTÉRI PARKOLÁS

Amíg Ön utazik, autója biztonságáról folyamatos őrzés, elektronikus berendezések, kamerás figyelőrendszer gondoskodik az országban egyedüliként sérülés és lopás elleni biztosítással rendelkező Airport Hotel parkolójában. A parkoló és a terminálok között ingyenes transzfert vehet igénybe.

ONLINE FOGLALÁS