KAPCSOLAT
1052 Budapest Kristóf tér 7-8.
1364 Budapest, Pf. 349
429-1050, 429-1051
429-1055
booking.ticket@hunair.hu

A repülést, a légiutasokat érintő EU-s szabályok, pl Utasjogok, Eu kártya, Schengeni övezet stb.!

OKT
05

Ha az örmény kormány jóváhagyását megkapja a tervezet, január 10-től kezdődően Örményország egyoldalúan vízummentessé teszi a beutazást az Európai Unió állampolgárai számára  Az új szabályozás kiterjed majd három Európai Unión kívüli, de a schengeni övezetre vonatkozó előírásokat alkalmazó országra is.

 
OKT
03
A Wizzair október 4-től új szabályzatot léptet életbe a fedélzetre vihető kézipoggyászok tekintetében.
Az új szabályzat nem vonatkozik az október 4 előtt megvásárolt jegyekre, illetve az október 24 előtt induló járatokra.
 
 
Az október 4-e után megvásárlásra kerülő, illetve az  október 24 után induló járatok Wizzair jegyek esetében
- az ingyen a fedélzetre vihető kézipoggyász mérete: maximum 42x32x25cm.
- Az ennél nagyobb, de a maximum 56x45x25cm-t meg nem haladó kézipoggyászok dij ellenben vihetők fel a fedélzetre.  A dij szakaszonként 2750 Ft, azaz oda vissza út esetében 5500 Ft.

Amennyiben a poggyászdíjat a repülőtéren fizeti, az utasfelvételi pultnál 5500 Ft, a beszállókapunál pedig már 8250 Ft poggyászdíjat számítunk fel.

 
 
AUG
31

2012 augusztus 29-től az Aerolineas Argentinas az Air France  vezette  SkyTeam légiszövetség teljes jogú tagja lett. Az argentin nemzeti légitársaság tizennyolcadikként csatlakozott a neves szövetséghez.  A Sky Team tagjai: Aeroflot, Aerolineas Argentinas, Aero Mexico, Air europe, Alitalia, Air France, China Airlines, China Eastern, China Southern CSA Czeh Airlines, Delta Airlines, Kenya Airways, KLM, Korean Airlines, MEA,  Saudia, Tarom, Vietnam Airlines.

 
AUG
07

Az új parkolási- és behajtási  rend 2012. augusztus 8-án 0 órától lép életbe a 2. Terminálon. Esszerint megnyitják a 2. Terminál indulási- és érkezési szintjét az autósok előtt, akik 5 perces időtartamra ingyenesen szállíthatják ki és vehetik fel az utasokat a járdánál. A fő parkolási terület az épületek előtti ?katlanban? az ún. Terminál Parkoló lesz a 2A és a 2B előtt, ahol 749 autó számára építettek ki férőhelyet.

 Azok az autósok, akik közvetlenül a terminál járdájánál akarják hagyni a kocsijukat a Prémium Parkolóban 2000 forintot kell, hogy fizessenek 30 percért. Az ún. Terminál Parkolóban viszont, lent az épületek előtt, mindössze 800 forintba kerül félóra parkolás.

 
 
AUG
07

Átadták Lisszabonban a repülőtéri metro állomást, igy a lisszaboni reptérről 15 perc alatt be lehet jutni Lisszabon  központjába. Az új állomás a  piros vonalhoz tartozik.  Az új megálló  falait  ?Antonio? híres karikaturista falba vésett képei díszítik  Portugália 20. századi kiemelkedő alakjairól. 

 
JÚL
19

A Germanwings  felemelte az első feladott poggyász súlyhatárát 20 kg-ról 23 kg-ra.

Az új poggyász szabályzat különösen kedvező a kisgyermekekkel utazók számára: a kisgyermekekre ugyanis ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a felnőtt utasokra. Ezen kívül a Germanwings egy babakocsi, egy sportkocsi vagy egy utazóágy szállítását díjmentesen vállalja. 
A nehéz poggyászokra is új, egyszerűsített szabályzás vonatkozik: a megengedett legnagyobb, 32 kg-os csomag esetében az első bőrönd után 50 eurót, az összes többi után 30 eurót számít fel a légitársaság.
A Germanwings utasai a feladott poggyászon kívül továbbra is díjmentesen vihetnek a fedélzetre egy kézipoggyászt. Ennek mérete nem haladhatja meg az 55 x 40 x 20 cm-t, súlya pedig a 8 kg-ot.

 
JÚL
13

Az ALITALIA saját utasai részére kezdvezményes, utanként és fejenként 7  euros árú transzfer szolgálatatást inditott a Fiumicino repülőtér és Róma központja között oda és vissza. A légkondicionált 55-60 szemlyes buszok az Alitalia szineiben és logójával közlekednek. A jegyek megvásárolhatók online, vagy a repülőtér 1-es termináljának érkezési oldalán a buszpályaudvaron, illetve a Termini vasútállomásnál és minden esetben a jegy mellett felszálláskor be kel mutatni az ALITAI repülőjegyet vagy beszállókártyát.  

 
JÚL
06
A francia főváros repülőtereit üzemeltető Aéroports de Paris (AdP) bemutatta a Charles de Gaulle repülőtér (CDG) 2E termináljához csatlakozó új kiegészítő utaskiszolgáló épületét. Az S4 elnevezésű, 580 millió eurós ráfordítással megépült, 100 ezer négyzetméter alapterületű szatellitépületet ? melynek éves kapacitása 7,8 millió fő ? az Air France-KLM cégcsoport, illetve a SkyTeam légiszövetség más légitársaságainak nemzetközi utasai vehetik használatba. Az S4-ben 6000 négyzetméteren alakítottak ki hagyományos és vámmentes üzleteket, valamint éttermeket és bárokat, míg a közvetlen beszállítóterület mérete eléri a 25 ezer négyzetmétert (amin nagyjából 128 teniszpálya férne el). Háromezer négyzetmétert tartottak fenn az Air France Business Class utasai számára, az üzleti váró terveit egyébként a világhírű Brandimage és a Noé Duchaufour-Lawrance közösen készítette el.
 
A repülőtéren már használják többek között azt az ?Aéroports de Paris My Way? elnevezésű alkalmazást, mely segítségével az Android okostelefonok tulajdonosai térítés nélkül hozzáférhetnek CDG térinformatikai rendszeréhez, mely az ingyenes repülőtéri wi-fi hálózatra épülve lehetővé teszi az utasok számára, hogy a virtuális útvonaltervező segítségével a légikikötő területén, néhány méteres pontossággal pillanatok alatt megtalálják azt a helyi szolgáltatást, amire éppen kíváncsiak. A program segítségével az utasok valós időben, bármikor meg tudják határozni, hogy pillanatnyilag a terminál mely pontján tartózkodnak, és onnan milyen útvonalon juthatnak el a kiválasztott területre. Arról is információt kaphatnak, hogy például a csatlakozásra várva a szabadidő eltöltéséhez hol, milyen szolgáltatást vehetnek igénybe. A gyakori utazók pedig az adatokat akár le is tölthetik a ?kedvencek? rovatba, így bármikor közvetlenül hozzáférhetnek ezekhez az információkhoz. Az ?útvonalak? menüpont tartalmazza többek között a repülőtérre üzemelő légitársaságokat, a beszállító kapukat, a taxiállomásokat és az elérhető tömegközlekedési megállóhelyeket éppúgy, mint a működő jegykezelő pultokat, s a felhasználó mozgás közben egy kis térképen folyamatosan megkapja ezek tőle mért távolságát. Hasonló módon, egyetlen kattintással elérhetőek a repülőtéri üzletek, bárok, éttermek, toalettek, üzleti várók vagy információs pultok és más szolgáltatások is. Az AdP azt tervezi, hogy a későbbiek során egy különleges művészeti alkotásokat bemutató múzeumot is kialakítanak az S4 épületben. Párizs CDG repülőtér utasforgalma az idei év első öt hónapjában ? 2011 azonos időszakához képest ? 3%-kal 24,1 millió főre emelkedett.
 
JÚN
21

A labdarúgó EB -re elkészült a  Fryderyk ChopinNemzetközi Repülőteret a belvárossal összekötő gyorsvatút. Júniustól csúcsidőben 10-12 percenként indulnak a vonatok és menetidejük kb 20 perc. A viszonylat külső végállomása a repülőtér belföldi terminálja alatt található. Innen a külföldi utasoknak jó 300 métert kell gyalogolniuk a nemzetközi terminálig. Csúcsidőben 10-12 percenként indulnak a vonatok, a kevésbé frekventált időszakokban 15 percre csökken a követés.

 

 

 
JÚN
14

2012 július 1-től minden induló utas számára elérhetővé válik a biztonsági ellenőrzésnél a gyorsabb sáv igénybevétele. A business és prémium utasok - ahogy eddig, ezután is - ingyenesen vehetik igénybe a szolgáltatást. Az újdonság, hogy július 1-től bárkinek lehetősége van dij ellenében erre szolgáltatásra. A vouchereket az indulási oldalon a 2 A és 2 B terminálon fogják árusítani, illetve online is megvásárolhatóak lesznek. Az árról még nem tájékoztatott a Budapest Airport. Az online lehetőség sem elérhető még a repülőtér honlapján. 

 
MÁJ
30

A Liszt Ferenc Repülőtér 1. Termináljának bezárásával május 30-tól változik ai 200E, valamint a 900-as busz menetrendje. Május 30-tól  sem a 200E, sem a 900-as éjszakai járat nem érinti az 1-es terminált. Utóbbi busz menetrendjével kapcsolatban jelezték, hogy a Nyugati pályaudvarról reggel 4 órakor Szeged felé induló vonathoz is biztosítanak átszállási lehetőséget Ferihegy vasútállomásnál a 2-es terminál felé.

Emlékeztettek, hogy a MÁV-Start és a BKK együttműködése nyomán kedvezményes repülőtéri autóbuszjegy előzetes váltására van lehetőségük azoknak, akik vonattal Ferihegy vasúti megállóhelyig utaznak. A 260 forintos, a Ferihegy megálló és a 2-es terminál között a 200E és az éjszakai 900-as buszjáratokon érvényes kiegészítő buszjegy megváltására a vonatjegy vásárlásakor, a jegykiadógéppel felszerelt vasúti pénztárakban van lehetőség

 
MÁJ
29

2012 június 5-től megnyílik az új Austrian Star Alliance Terminál a bécsi Schwechat repülőtéren.  A check in pultok sorszáma:  301 - 399. Néhány kivételtől eltekintve (Turkish Airlines és Brussels) az összes Star Alliance légijárat kiszolgálására is az új "check in 3" elnevezésű terminálon kerül majd sor. Újonnan került kialakításra az F és G kapu. Az Austrian Airline szinte minden légijárata innen indul majd. Kivételt képeznek például a D-kaputól az Amerikai Egyesült Államokba induló távolsági légijáratok, ezek ugyanis a hatályos előírások szerint kötelező jelleggel zárt kaputól indulnak, és kiegészítő útiokmány-ellenőrzést igényelnek.

A Bécsi Repülőtér a jövőben négy check-in területtel rendelkezik majd: Check-in 1 - 150-199 ablak (korábbi 1. terminál), Check-in 1A - 111-132 ablak (korábbi 1A terminál), Check-in 2 - 201-299 ablak (korábbi 2 terminál) és Check-in 3 - 301-399 ablak (új terminál).

 
MÁJ
14

 A Ferihegy állomásig vonaton utazók kedvezményes buszjegyet válthatnak Ferihegy 1 vasút állomásnál lévő buszmegálló és Ferihegy 2 között a  200E és az éjszakai 900-as járatra. Ferihegy 1-es termináljának bezárása után a repülőteret vasúttal közvetlenül nem, csak buszra átszállással lehet megközelíteni. A BKK a MÁV-Start Zrt-vel kötött megállapodása értelmében a Ferihegy megállóig utazók kedvezményes, 260 forintos buszjegyet válthatnak a vasúti pénztárakban. Az új jegyek csak a 200E és a 900-as autóbuszokra, Ferihegy vasúti megálló és Liszt Ferenc repülőtér, 2. terminál között érvényesek.

 
ÁPR
03
A MALÉv csődje kapcsán előállt helyzet miatt a Ferihegyi Repülőtér üzemeltetője az 1 Terminál ideiglenes 4-5 évi bezárása mellett döntött.  A bezárásra még a nyári csúcsidőszak előtt várhatóan június végéig kerül sor.   Az 1. Terminált használó fapados légitársaságok átköltöznek a 2. terminálra.
 
 

A BA légiközlekedési- és kereskedelmi üzletágának képviselői a napokban egyeztetnek a tervezett költözésről az érintett légitársaságokkal és üzletekkel, a 2-es terminálon pedig megkezdték az előkészületeket a diszkont légitársaságok igényeinek megfelelő rendszerek kialakítására. A BA tervei szerint, ha minden partnerrel sikerül megegyezni, a nyári utazási csúcsidőszak kezdetére, kb. június végéig le lehet bonyolítani a költözést. A műemléki védettséget élvező 1-es terminál épületében az állagmegóváshoz és a biztonsághoz szükséges feltételek biztosítása mellett kizárólag a repülőtéri irodák és az adminisztratív dolgozók maradnak.
A BA az érintett légitársaságokkal közösen időben és minden elérhető csatornán keresztül (sajtó, weboldal, facebook stb.) tájékoztatja az utasokat arról, hogy melyik légitársaság mikortól költözik át a 2-es Terminálra és ott honnan indulnak a járatai, melyik terminálon, hol található a járatok check-in pultja.

 
JAN
06

A Kormány módosította a külföldre utazásról szóló, 1998. évi XII. törvény végrehajtásáról szóló rendeletet. Ennek értelmében az úti okmányok soron kívüli, sürgősségi, valamint azonnali eljárás keretében történő kiállítására vonatkozó kérelmek átvételére, és az ilyen eljárásban kiállított úti okmányok kiadására ügyfélszolgálati irodát tartanak fenn. A kérelmező a magánútlevél és a második magánútlevél iránti kérelmet belföldön a körzetközponti jegyzőnél vagy a Hivatalnál, külföldön a konzuli tisztviselőnél nyújthatja be.

A diplomata- és külügyi szolgálati útlevelek esetében a külügyminiszter, az ideiglenes magánútleveleknél a konzuli tisztviselő, a menekültként és oltalmazottként elismert személyek, a menedékesek, valamint a bevándorolt és a már letelepedett jogállású személyek úti okmánya ügyében pedig a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal lakóhely szerint illetékes területi szerve járhat el. A menekültként, oltalmazottként és menedékesként elismert személyek egyszeri visszautazásra jogosító úti okmányai iránti kérelmet a külképviseletnél lehet benyújtani. A magyar állampolgárság az erről szóló törvényben meghatározottak szerint igazolható. Ha a kérelmező nem rendelkezik az állampolgárság igazolására alkalmas okmánnyal, az eljáró útlevélhatóság vagy az eljárásban közreműködő hatóság az állampolgárság megállapítása érdekében megkeresi a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalt. A konzuli tisztviselők a külföldön élő vagy tartózkodó állampolgárok részére az ideiglenes magánútlevelet soron kívül állítják ki. Az úgynevezett ?különleges eljárás? során az útlevélhatóság a magánútlevelet, valamint a második magánútlevelet sürgősségi eljárás keretében a kérelem benyújtásától számított három napon belül, míg azonnali eljárás esetén a benyújtásától számított huszonnégy órán belül állítja ki. Az úti okmányt személyesen vagy törvényes képviselő útján a körzetközponti jegyzőnél, külföldön a konzuli tisztviselőnél, vagy postai úton lehet átvenni.

 

HUNAIR BLOG

A HunAir blogját azért hoztuk létre, hogy Ön mindig tájékozott legyen a légi utaztatások témakörében. Bejegyzéseink között beszámolunk a világ és a magyar légiutazást érintő legfrisebb híreiről informásióiról. Munkatársaink figyelemmel kisérik ezeket a történéseket és a lehető leggyorsabban eljuttatját Önhöz, mint blogbejegyzést!