KAPCSOLAT
1052 Budapest Kristóf tér 7-8.
1364 Budapest, Pf. 349
429-1050, 429-1051
429-1055
booking.ticket@hunair.hu

A repülést, a légiutasokat érintő EU-s szabályok, pl Utasjogok, Eu kártya, Schengeni övezet stb.!

OKT
31

2014 október 27-én leszállt az Emirates légitársaság első Dubai - Budapest járata Ferihegyen. A járat napi rendszerességel közlekedik, jó csatlakozást kínálva Távol-kelet felé. 

 
SZEP
29

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) engedélyezte, hogy az utasok repülési üzemmódba állítás nélkül is használhassák hordozható elektronikai eszközeiket a repülés teljes időtartama alatt.   Az engedáély elvi jellegű, azaz minden légitársaság maga dönti el, hogy a repülés mely szakaszában engedélyezik, vagy tiltják az elektronikus eszközök repülési üzemmódban, vagy teljeskörű használatát.

 
AUG
28

A Külgazdasági Külügyminisztérium Konzuli és Állampolgársági Főosztályának tájékoztatása szerint Tunéziában az Alkotmányozó Nemzetgyűlés 2014. augusztus 8-án elfogadta a pótköltségvetési törvényt, amelynek 37. szakasza alapján 2014 október 1-től,  minden külföldi állampolgár az országból való távozákor 30 TND kilépési illeték (kb. 13 EUR) megfizetésére köteles.

 

 
AUG
08
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken nemzetközi egészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította a nyugat-afrikai Ebola-járványt, és rendkívüli intézkedéseket sürgetett a vírus terjedésének megállítására. Ugyanakkor a szervezet szerint egyelőre nincs szükség nemzetközi utazási vagy kereskedelmi tilalomra az érintett 4 országgal  - Guinea, Nigériára, Sierra Leoné és Libéria  -  szemben:.
 
JÚL
16

2104 július 13-tól határozattlan ideig zárva tart a Ben Gurion repülőtér 1-es Terminálja  Ettől a naptól határozatlan ideig minden nemzetközi utasfelvétel és beszállás a 3-as Terminálon történik. A check-in pultok 3 órával indulás előtt nyitnak, és 1 órával a menetrend szerinti indulás előtt zárnak.

 
JÚL
08
Az USA Kormánya azonnali hatállyal megszigorította az elektronikus eszközök (telefon, ipad, ebook, tablet, laptop stb) fedélzetre vitelének szabályait. Csak olyan készüléket lehet a fedélzetre felvinni, amelyiket a biztonsági ellenőrzéskor üzemképes állapotba tud hozni a gazdája. Azaz be kell tudni kapcsolni, mind a budapesti, mind az átszálló ponton annyira fel kell lennie töltve,  hogy működő képes állapotba tudja hozni. Ugyanez igaz az amerikai indulású hazaútnál, illetve akit érint, az amerikai belső járatoknál.
Aki nem tudja bekapcsolni a készülékeit, azt eltilthatják a repüléstől, és nincs semmilyen kötelezettség arra, hogy nem kell új jegyet vennie..vagy bármit visszakapna a le nem utazott részből.
Se a kézi, se a feladott poggyászba senki ne tegyen nem működő elektronikus készüléket!  
 
JÚN
05

A közeljövőben lép életbe az a törvény, amely minden a Kairoi repülőtéen kiléoő utas számára kötelezően 25 USD kilépési illeték kifizetését irja elő.

Az adó bevezetése egyike azoknak az idegenforgalmat érintő intézkedéseknek, amelyek az ország bevételeinek növelését szolgálják. Ide tartozik még, hogy a korábbi 15 USd-ról 25 USD-ra emelkedett a repülőtéren belépéskor felvehető vizum dija, illetve, igaz egyenlőre 6 hónapos átmeneti hatállyal, az idegenforgalmi minisztérium 7 dolláros (1500 forintos) "fejlesztési adót" vetett ki  júniustól minden Alexandriában, Sarm es-Sejkben, Hurghadában, Luxorban, és  Asszuánban leszálló turistára.

 

 

 
MÁJ
20

2014 december 10-től indul a Lufthansa Prémium Túrista Osztálya, amely mintegy átmenetet képez a túrista és a business osztályok kényelmi szolgáltatásai között. A túrista osztályhoz viszonyitva, nagyobb a lábhely, szélesebb az ülés, minőségibb a fedélzeti ellátás, és 2 db max 23 kg-s poggyászt tartalmaz az ár. Jegyek bevezető áron foglalhatók a transzatlanti útvonalakra, amelyeken fokozatosan kerül bevezetésre az új osztály.   

 
MÁJ
01

A A Qatar Airways VIP járatának ünnepélyes fogadásával április 30-án megnyitott a Hamad Nemzetközi Repülőtér.  A megnyitót követően 10 légitársaság üzemel a Hamad Nemzetközi Repülőtérre. Ezek: Biman Bangladesh Airlines, flydubai, Air Arabia, Iran Air, Air India Express, Yemenia, Pakistan International Airlines, Syrian Airlines, Pegasus Airlines and Nepal Airlines.
A Qatar Airways teljes flottája május 27-től fogja használni az új dohai hub-ot..

 
ÁPR
03

Április 1-től új tagok csatlakoztak a oneworld szövetséghez: a TAM és a US Airways. Május 1-től a Sri Lankan is teljesjogú oneworld taggá válik.

 
MÁRC
21
Dubai Idegenforgalmi Hivatal 2014. március 31-én idegenforgalmi adót (Tourism Dirham charge) vezet be. Az idegenforgalmi adó minden turistát érint, aki a Dubai Emírség területén hotelben, apartmanban vagy vendégházban száll meg. Az adó alapját az éjszakák és szobák száma, nem pedig a szobában lakók létszáma határozza meg.
Minden érkező vendég a hotelbe történő bejelentkezéskor erről részletes tájékoztatást kap. Az adót a check out során szükséges megfizetni.
 
 
FEBR
12
Magyar állampolgárokra vonatkozó vízummentesség

2014/5881 számú Miniszteri Bizottság döntése értelmében, mely 2014.02.07-én 28906 számú Hivatalos Közlönyben jelent meg, 2014. február 9-ével életbe lépett a magán útlevéllel rendelkező magyar állampolgárok Törökországba történő vízmmentes belépése. A vízum nélküli beutazás szabályai a következők szerint történik.
Magánútlevéllel rendelkező magyar állampolgárok turista céllal Törökországban, az első belépéstől számítva 180 napon belül maximum 90 napig tartózkodhatnak vízummentesen.

Munkavállalói , tanulmányi , tudományos kutatói és egyéb céllal történő utazások esetében továbbra is Külképviseleteinken előre kell igényelni a belépéshez szükséges feltételekhez kötött vízumot, tehát ezekben az esetekben a vízumkötelezettség fennáll
 
JAN
13

2013. dec. 1-től a Rómából a schengeni térségen kívülre induló járatokra (kivéve Tel Aviv) a  Fiumicino repülőtér 1-es terminálján történik az utasfelfétel, míg az interkontinentális, valamint tel avivi járatokra a 3-as terminálon. Mivel több időre lesz szükség a beszállókapuk eléréséhez – amik maradtak a G és H területeken – így a check-in határidő minden járat esetében 60 percre emelkedik. A Terminál 1-re történt átszervezésben érintett járatok a következők: Algír, Amman, Belgrád, Beirut, Bukarest, Casablanca, Jekatyerinburg, Jereván, Kiev, Kairó, Isztambul, London (Heathrow és London City), Moszkva, Orano, Podgorica, Szentpétervár, Szófia, Tbilisi, Tirana, Teherán, Tripoli, Tunis.

 
JAN
03

Lettországgal kibővülve egy új tagot kapott január 1-jén 15-ik születésnapjára az egységes valutaövezet. Lettországban 2014 január 1-től az EURO a hivatalos fizető eszköz, a lattot még január 15-ig fogadják el a boltokban.

 

HUNAIR BLOG

A HunAir blogját azért hoztuk létre, hogy Ön mindig tájékozott legyen a légi utaztatások témakörében. Bejegyzéseink között beszámolunk a világ és a magyar légiutazást érintő legfrisebb híreiről informásióiról. Munkatársaink figyelemmel kisérik ezeket a történéseket és a lehető leggyorsabban eljuttatját Önhöz, mint blogbejegyzést!