KAPCSOLAT

A repülést, a légiutasokat érintő EU-s szabályok, pl Utasjogok, Eu kártya, Schengeni övezet stb.!

NOV
11

A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint Rómában kb 3500 zsebtolvaj dolgozik folyamatosan a nagyobb túristalátványosságok környékén, illetve az odavezető tömegközlekedési eszközökön, különösen a metró vonalakon, a 64-es és a 116-os buszokon, illetve a Termini pályaudavaron és környékén.

A konzuli szolgálat azt ajánlja a turistáknak, hogy ne vigyenek magukkal felesleges dokumentumokat (például magyar adóazonosító vagy társadalombiztosítási kártyát), értékeiket és dokumentumaikat ne egy helyen tartsák, és csak annyi készpénz legyen náluk, amennyi valóban szükséges.

Ha mégis eltulajdonítják az értékeiket, a károsultaknak azonnal fel kell keresniük a legközelebbi rendőrőrsöt, hogy ott jegyzőkönyvet vegyenek fel a történtekről és lépjenek kapcsolatba a konzulátussal.

 
NOV
11

Az egyre szaporodó bangkoki tüntetések miatt a thaiföldi kormány november 30-ig újra életbe léptette a belbiztonsági törvényt a thaiföldi főváros Phra Nakhon, Pomprap Sattuprai és Dusit nevű központi kerületeiben, amelyek a történelmi belvárosnak, a Parlament és a Miniszterelnöki Hivatal épületeinek is helyet adnak.

November első hetében az Uruphong útkereszteződésnél, a Ban Sen vasútállomásnál, a Silom Roadon és a Ratchadamneon Avenue-n a esetenként 20 ezernél is többen gyűltek össze a békés tüntetéseken.

A konzuli szolgálat ezért arra hívja fel a figyelmet, hogy a Bangkok különböző negyedeire kiterjedő demonstrációk helyszínei közelében tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot, kerüljék a politikai tömegcsoportosulásokat és vegyék figyelembe, hogy a tüntetések miatt óriási közlekedési dugók alakulhatnak ki.

 
OKT
31

2013 október 30-tól teljesjogú oneworld taggá vált a QATAR Airways. A Qatar Airways utasai jogosultak  a oneworld tag légitársaság ok által nyújtott szolgáltatásokra, közös a törzsutaspontok gyűjthetőség és felhasználhatósága.

 
OKT
11

Swiss International Air Lines tájékoztatása szerint a Swiss a „Síelők Légitársaságaként" a téli síszezonban utasonként egy sífelszerelést feladott csomagként ingyenesen szállít.

 
OKT
11
A Külügyminisztérium konzuli szolgálata arra kéri a Tunéziába készülő magyarokat, hogy ne szervezzenek egyéni utazást, különösen az országnak a szervezett turizmus központjaitól távolabb eső vidékeire, mert ezzel biztonságukat, testi épségüket veszélyeztetik.

Dzserba és Dzsardzsísz közvetlen üdülőövezete továbbra is jól védett, viszont azon kívül Medenine tartomány más körzeteibe a továbbiakban az egyéni utak mellett a szervezett utazásokat sem javasolják. A Dzserba szigetén üdülőktől fokozott óvatosságot kérnek.

A konzuli szolgálat hangsúlyozta, a tunéziai tartózkodás továbbra is fokozott figyelmet igényel a magyar állampolgárok részéről. Szervezett program keretében Tozeur-régió felkereshető.

 
OKT
04

A TAM -  a LAN Airlines-zal való tavalyi összeolvadást követően -   elhagyja a star alliance szövetséget és 2013 március 31-i dátummal a oneworld szövetség tagjává válik. Igy a szövetség lefedi szinte  a teljes latin amerikai kontinenst. 

 
AUG
15

Augusztus 15 - helyi idő szerinti  -  délután négy órától 1 hónapos időtartamra szükségállapotot hirdetett az ideiglenes egyiptomi elnökség.  A szükségállapot miatt a Külügyminisztérium felülvizsgálja az utazási ajánlásokat. Fokozott óvatosságra intik a magyar állampolgárokat, kérik, hogy  kerüljék a nagyvárosokat és a tüntetések helyszíneit. Az Egyiptomba készülő, vagy ott tartózkodó magyarok folyamatosan kövessék figyelemmel a konzuli szolgálat honlapját, szükség esetén vegyék fel a kapcsolatot a kairói magyar nagykövetséggel. Az éjjel - nappal működő,  vészhelyzet esetén hívható mobiltelefonszám: 002-0122-6575198. 

 
AUG
09

A ferhegyi 2A terminál kilátóterasza kisebb átalakitást követően augusztus 8-tól nyit. Augusztus 8 -10 között reggel 8 és este 8 óra között ingyenes, ezt követően 400 Ft-s belépő díj ellenében áll a nagyközönség rendelkezésére a nap 24 órájában.

 
JÚL
26

Peking és Shanghai után 2013. augusztus 1-től Canton-ban (Guangzhou) is megnyílik a 72 órás vízummentes tartózkodás lehetősége magyar állampolgárok számára továbbutazás esetén. Az utasnak rendelkeznie kell a továbbutazásra érvényes repülőjeggyel és az utazás végcéljául szolgáló országba érvényes vizummal. A feltétleket már az odautazáskor a  légitársasági check innél ellenőrzik. Ekkor kell leadni a kitöltött belépési kérelmet is.  

 
ÁPR
11

Jamaica március 6-tól egyoldalúan  eltörölte a vízumkötelezettséget Cseh Köztársaság, Magyarország, Lengyelország, Oroszország, Szlovákia és Ukrajna turistái számára. A túristák vízum nélkül 30 napot tölthetnek el a karibi országban

 
FEBR
15

Lezárult a  világ első, kifejezetten az Airbus A380-as óriásgépek kiszolgálására létesült utaskiszolgáló épületet tesztüzeme Dubaiban.  Az Emirates által használt  ?Concourse A?  terminálrész  a repülőtér 3-as termináljához egy földalatti vasúttal csatakozik. Az épület  11 emelet magas, alapterülete 528 ezer négyzetméter és a világon először az első osztályú, valamint az üzleti utasok várótermeit külön szinten helyezték el, igy azok  közvetlenül csatlakoznak a beszállókapukhoz.  Az épület egyszerre 20 ? egyenként csaknem 500 személyes - A380-as kiszolgálására alkalmas, amelyekből egyenlőre 4 működik.   Az Emirates flottájában jelenleg 31 A380-as repülőgép üzemel, a kiszolgáló helyeket fokozatosan bővitik.   

 
FEBR
15

A hagyományos légitársaságok között elsőnek a KLM bevezeti a rövid (európai) járatain a feladott poggyászra a poggyászdijat. Az április  22 után készült foglalások esetében az már nem fogja tartalmazni az első (max 23 kg) feladott poggyász diját túrista díjtétel esetén. A poggyász dija 15 EURO lesz szakaszonként. 

 
JAN
31

A turisták személyes tárgyainak átvilágítására, a terrorista veszély elhárítására szolgáló átvilágító gép megdöbbentheti az utasokat. A lerakott óra emberi kéz hozzányúlása nélkül eltűnhet az alatt, amíg a gumiszalagon a berendezésen áthalad. Mint kiderült, a szalagrészek között becsúszhat a tárgy a gép belsejébe, és csak annak nem kis munkával járó szétszedése után található meg. Ezért felhíjuk az utazók figyelmét arra, hogy csakis dobozba helyezve rakják a szalagra tárgyaikat.

 
JAN
19

Rodin, avagy a dicsőség szárnyai című kiállítással nyílt meg a párizsi Charles-de-Gaulle repülőtér E terminálján  a repülőtér ingyenesen látogatható múzeuma. múzeuma.  A múzeum naponta az első járat felszállásától az utolsó járat felszállásáig tart nyitva.  A kiállítótérben a nagy párizsi múzeumok által kölcsönbe adott eredeti remekműveket tekinthetnek meg az érdeklődők. A repülőtér évente két, félévig
látogatható kiállítást tervez a 2E terminálon,

A nyitótárlat a párizsi Rodin Múzeummal együttműködésben készült. A kiállításon mintegy ötven remekmű látható a 19. századi szobrász munkáiból, megtekinthető többek között A gondolkodó, A csók és  az Érckorszak című alkotás.

Hasonló jellegű kiállítótér az Amszterdam-Schiphol repülőtéren található, de ott kizárólag egyetlen múzeum, a a Rijksmuseum gyűjteményéből látható válogatás.

 
JAN
18
Az Európai Bizottság egyéves kampányba kezd, melynek célja, hogy felhívják a turisták figyelmét arra, hogy vész esetén a 112-es hívószámot tárcsázzák. A szám egész Európában ingyenesen hívható vezetékes és mobiltelefonról egyaránt, és közvetlen segítség kérhető a helyi rendőrségtől, mentőktől és tűzoltóságtól.
 

HUNAIR BLOG

A HunAir blogját azért hoztuk létre, hogy Ön mindig tájékozott legyen a légi utaztatások témakörében. Bejegyzéseink között beszámolunk a világ és a magyar légiutazást érintő legfrisebb híreiről informásióiról. Munkatársaink figyelemmel kisérik ezeket a történéseket és a lehető leggyorsabban eljuttatját Önhöz, mint blogbejegyzést!