KAPCSOLAT
1052 Budapest Kristóf tér 7-8.
1364 Budapest, Pf. 349
429-1050, 429-1051
429-1055
booking.ticket@hunair.hu

A repülést, a légiutasokat érintő EU-s szabályok, pl Utasjogok, Eu kártya, Schengeni övezet stb.!

DEC
28
A  Törökországba légi úton belépni kívánó utasok 2020. december 28-án 00:00-órától, a tengeri/közúti határátkelőn belépni szándékozók 2020. december 30-án 00:00 órától 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet kötelesek bemutatni! Ennek hiányában az általuk megadott törökországi szálláshelyen kötelesek karanténba vonulni, amelynek során a hetedik napon a török Egészségügyi Minisztérium PCR-tesztnek veti alá az utazót. Az intézkedés várhatóan 2021. március 1-ig marad érvényben.
A fenti rendelkezések további szigorítását jelenti, hogy egyes török légitársaságok  (pl Turkish Airlines)  2020. december 28-tól a Törökországba tartó járataikra kizárólag 72 óránál nem régebbi, negatív PCR-teszt birtokában engedik felszállni az utasokat, Nem kell teszt a 6 év alatti gyerekeknek, illetve - amennyiben a cél ország nem követeli meg -  a tranzitáló utasoknak .
December 26-tól hatályos korlátozás szerint azon utasok, akik a tervezett törökországi belépésüket megelőző 10 napban Nagy-Britanniában, Dániában vagy Dél-Afrikában jártak, 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet kötelesek bemutatni, majd az  általuk megadott törökországi szálláshelyen kötelesek karanténba vonulni, amelynek során a hetedik napon a török Egészségügyi Minisztérium PCR-tesztnek veti alá az utazót.
 
DEC
21

A Budapest Airport és a Universal Medical Hub együttműködésével a 2B Terminál bárki által megközelíthető érkezési szint területén PRC teszt és antigén koronavírusteszt elvégzésére alkalmas tesztelő állomás nyílt. A tesztet nem  csak utasok, bárki kérheti, időpont foglalás nélkül.  A PCR teszt ára a hatósági árnak megfelelő 19500 Ft. A PCR teszt eredménye 24-48 óra alatt, míg az antigén teszt 15-20 perc alatt készül el. Online regisztrűáció szükséges: https://bud.umedhub.com

 
NOV
26

A Kormány a határzár lejáratának dátumát 2021 február 1-re módosította.

 
NOV
18

A vírushelyzetre tekintettel, munkatársaink home office-ból dolgoznak.  Elérhetőségeink a tavaszi záráshoz hasonlóan:

a szokásos emailcímek: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. '; document.write( '' ); document.write( addy_text8415 ); document.write( '<\/a>' ); //--> Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

mobil telefonszám: 06 30 6826698

 

 
NOV
16

2020 nov 28-tól várhatóan a nyári menetrendig (2021 március) szombatonként új közvetlen járat indul Budapestr-Hurgada között. 2020 szeptember 1  óta  Egyiptom valamennyi repülőterére érkező utas – a 6 év alatti gyermekek kivételével – köteles 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet bemutatni. A tesztet a közvetlen járattal beutazók érkezést követően is elvégezhetik, ebben az esetben az eredmény megérkezéséig a szálláshelyen karanténba kell vonulni.

 
NOV
16

Spanyolország egy negatív PCR-tesztet kér a koronavírus-fertőzés szempontjából kockázatosnak minősített országokból érkezőktől november 23-ától. A szűrővizsgálatot az utazás előtt 72 órával kell elvégeztetnie mindenkinek akár spanyol, akár más ország állampolgára. Az akkreditált laboratóriumok leleteit spanyol és angol nyelven fogadják el papíralapon vagy elektronikus formában. A Kanári-szigetek autonóm kormánya múlt héten döntött úgy, hogy negatív PCR-tesztet kér a területére érkezőktől. Az ECDC térképén " target="_blank">Magyarország is a vörös zónában található, így a tőlünk érkezőkre is vonatkozik a negatív PCR-tesz bemutatásának kötelezettsége

 
NOV
12
Németországba nov 8-tól csak úgy lehet beutazni,
- ha az indulás előtt kitölti az utas a regisztrációs online nyomtatványt: www.einreiseanmeldung.de és magával viszi a visszaigazolásként kapott pdf nyomtatványt.
- ha 10 napra karanténba vonul a beutazó a rizikós országból (Magyarország ilyen).
Leghamarabb a karantén 5. napján lehet COVID tesztelni, ez ingyenes a 10. napig,  és ha az negativ, szabadulhat a karanténból.
Kivételek:
- A tranzitálás akkor mentes ettől a szabálytól, ha nem kell a tranzit területét elhagyni!   Azaz ha éjszakázni kell Németországban, akkor nem lehet tranzitálni!
-  Negativ PCR teszt birtokában az üzleti utazó, aki a rizikós országban 5 napnál kevesebbet töltött mielőtt Németországba belépne
- Negativ PCR teszt birtokában  a  közeli hozzátartozó, vagy élettárs meglátogatásáról hazatérő utas
 
OKT
27

2020 október 26-án az Országgyűlés módosította a külföldről hazatérők karantén szabályait. A kihirdetés napjától a hatóság ezen esetben nem hoz formális határozatot a karantén elrendeléséről, azt a törvény erejénél fogva automatikusan meg kell kezdeni. A határellenőrzést végző rendőr felveszi a karantén helyének adatait, amennyiben rendelkeznek megfelelő eszközzel, le kell tölteni az un "karantén appot", amely segítségével a rendőrség ellenőrzi a karantén szabályok betartását. Amennyiben ilyen eszközzel nem rendelkezik a hazatérő, továbbra is marad a helyszíni ellenőrzés azzal a szigorítással, hogy ha szükséges, az ellenőrzést végző rendőrt a lakásba is be kell engedni.  A karanténszabályok megsértése miatt alkalmanként 5-150.000 Ft bírság szabható ki, a napi maximum 600.000 Ft.   A szigoritás az üzleti útról hazatérőket nem érinti.

 
OKT
19

9  nagyvárosban okt 17-tól minimum négy, de valószínűleg hat hétig este 9 óra és reggel 6 óra között alapos indok nélkül senki nem hagyhatja el a lakhelyét. A nagyvárosok az alábbiak: Párizs, Lille, Rouen, Saint-Etienne, Toulouse, Lyon, Grenoble, Aix-en-Provence és Marseille körzete, és Montpellier.   Az este 9 óra utcán utcára lépőknek formanyomtatványon kell nyilatkozniuk a lakhelyelhagyás indokáról és idejéről.  Amennyiben valakinek a vonata vagy repülőgépe a kijárási tilalom idején érkezik vagy indul, akkor az érvényes jegyet kell az utcán járőröző rendőröknek igazoltatáskor felmutatni.  Az indokolatlanul az utcán tartózkodók első esetben 135 EURO-s bűntetést kapnak, Visszaesőként akár hat hónap szabadságvesztés és 3750 eurós pénzbüntetés is kiszabható.

 
SZEP
20

A 2020. évi 207.sz Magyar Közlönyben megjelent  432/2020 (IX.19) Kormány Rendelet módositja a 408/2020 Kormány Rendelet azonpontját, amely a hatósági karantén hosszára vonatkozik. A 432/2020 Korm Rendelet 2.§ -a a 14 napot 10 napra mérsékeli az uniós ajánlással összhangban.

 
SZEP
09

A Budapest Airport  a határzár miatti  forgalom csökkenésre reagálva  lezárja a 2. terminál alábbi forgalmi területeit:

1. móló utasforgalmi területei,

2A Terminál utasfelvételi csarnok és érkezési oldal,

B oldali utasmóló indulási szintjének egy része.

Az induló utasok az utasfelvételt és a poggyászfeladást a 2B oldalon tudják elvégezni. A tranzitterületen a 2A és 2B Terminál (a fent felsorolt kivételekkel) és a SkyCourt utasforgalmi területei nyitva maradnak. Az érkező utasok a 2B Terminálon tudják elhagyni a repülőteret.

 
SZEP
05

A Kormány a 422/2020 (IX.4.) rendelettel  módosította a 408 (VII.31) korm Rendeletet.

A legfontosabb enyhítések magyar állampolgárokra vonatkozóan:

1. karantén szabályok: Hazautazáskor a karantén kiváltására vonatkozó 2 db PCR teszt egyike lehet a schengeni országokban*, az USÁ-ban, vagy Kanadában elvégzett negativ teszt is, ha annak eredményét angolnyelvű igazolással igazolja.  Minden más országból hazajövet marad a régi karatén szabály.

A schengeni országok az alábbiak:Ausztria, Belgium,  Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Izland, Lettország, Lengyelország, Lichtenstein, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovákia, Szlovénia.

*Az európai uniós tagországok közül NEM tagja: Bulgária, Ciprus, Horvátország, Irország , Románia,   (ezekből visszatérve továbbra is 2 db Magyarországon elvégzett negativ PCR teszt szükséges a karantén feloldásához)

1.2. Üzleti utazások: Amennyiben a kiutazás célja olyan üzleti vagy gazdasági célú tevékenység, amelyet hazaérkezéskor a belépéskor az utazó hitelt érdemlően igazolni tud, korlátozás nélkül beléphet.  Amennyiben az utazás célját illetően kétség merül fel, marad a karanténkötelezettség.

A külföldi állampolgárok számára vonatkozóan az országba való belépési tilalom alól kiveszi bizonyos feltételek teljesülése esetén az üzleti beutazókat, a sport és kultúrális rendezvényen résztvevőket és a a sport és kultúrális rendezvények nézőit.  További információ itt található: https://www.hunair.hu/index.php/repulojegy/heti-ajanlatok/601-magyarorszagi-beutazasi-szabalyok

 
SZEP
04

A világjárvány miatt az alábbi, 2020. szeptember 1- jén I. kategóriába átsorolt  országokba továbbra sem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást (utazásra nem javasolt térségek, I. kategória), de előfordulhat, hogy halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik az. Amennyiben a felsorolásra kerülő országokba történő beutazás célja a meghatározott okok egyike, úgy az adott ország a beutazás szempontjából II. (fokozott biztonsági kockázatot jelentő) kategóriának minősül. Egyebekben marad I. kategória és a KKM nem javasolja az utazást

Az utazási tanácsok besorolás a magyar állampolgárok külföldre utazására vonatkoznak. Ez semmilyen módon nem érinti a Magyarországra való visszatéréskor a 408/2020. (VIII.30.) Kormányrendelet alapján fennálló karanténkötelezettséget, nem szünteti meg, illetve nem enyhíti azt.Utazásra nem javasolt ország (I. kategória) továbbá beutazási céltól függetlenül valamennyi ország, amely előzőekben nem került felsorolásra.
Az okok és az érintett országok felsorolását itt lehet megtekinteni: https://www.hunair.hu/index.php/repulojegy/heti-ajanlatok/483-covid19-kiutazasi-szabalyok
 
SZEP
01
Az alábbi kivételt ismertette Facebook oldalán a Külügyminiszter a 408/2020 Korm rendelet hatálya alól: (teljes rendeletet ld Magyarországi beutazás szabályoknál https://www.hunair.hu/index.php/repulojegy/heti-ajanlatok/601-magyarorszagi-beutazasi-szabalyok)

Túrista célú utazás esetén:
1/  csehek, szlovákok és lengyelek (V4 országok polgárai) beléphetnek Magyarországra, amennyiben rendelkeznek
- szállásfoglalással
- 5 napnál nem régebbi negativ PCR teszttel
2/ magyar állampolgárok ha Csehországból, Lengyelországból, Szlovákiából térnek vissza karantén kötelesek, de elegendő 1 db negativ PCR teszt a karantén feloldásának kéréséhez.
 
AUG
24

Amszterdam Schipol repülőtéren az európai minimum csatlakozási idő 40 perc, még a transzatlanti 50 perc. Ez csak tökéletes körülmények között teljesíthető. A világon először, automata boxoknál be lehet scannelni a beszállókártyát és ha a rendszer "rövid" csatlakozást észlel kiprinteli a "short connection pass"-t (rövid csatlakozás kártyát), amely segitségével az utasok soronkívüli továbbjutást élveznek.

 

HUNAIR BLOG

A HunAir blogját azért hoztuk létre, hogy Ön mindig tájékozott legyen a légi utaztatások témakörében. Bejegyzéseink között beszámolunk a világ és a magyar légiutazást érintő legfrisebb híreiről informásióiról. Munkatársaink figyelemmel kisérik ezeket a történéseket és a lehető leggyorsabban eljuttatját Önhöz, mint blogbejegyzést!