KAPCSOLAT
1052 Budapest Kristóf tér 7-8.
1364 Budapest, Pf. 349
429-1050, 429-1051
429-1055
booking.ticket@hunair.hu

A repülést, a légiutasokat érintő EU-s szabályok, pl Utasjogok, Eu kártya, Schengeni övezet stb.!

JÚN
01

Németország május 30-tól a rizikómentes területek listájára helyezte Magyarországot, hogy a Magyarországról Németországba érkezőknek nem kell teszteredményt, oltási igazolást vagy a védettséget igazoló dokumentumot felmutatniuk.

 

Kivéve ha repülőgéppel érkezőket, nekik továbbra is az alábbi igazolások egyikét kell bemutatniuk ahhoz, hogy felszállhassanak a repülőre mind a beutazás, mind a tranzit esetén:  

 

1. A beutazás időpontjánál 48 óránál nem régebbi in-vitro antigénteszt (öntesztet nem fogadnak el), vagy 72 óránál nem régebbi, nukleinsav kimutatásán alapuló teszt (PCR, LAMP, TMA).

 

2. Oltási igazolás arról, hogy a beutazó a Németországban jóváhagyott vakcinák (jelenleg a Biontech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson) valamelyikéből az előírt egy vagy két adagot megkapta, és az utolsó dózis felvételét követően eltelt legalább 14 nap. De az is beoltottnak számít, aki átesett a betegségen és egyszer beoltották. Az igazolásnak angol, német, spanyol, francia, olasz  nyelven kell készülnie, tartalmaznia kell az oltások dátumát és típusát.

 

3. Igazolás arról, hogy a beutazó felgyógyult a betegségből, amit egy 28 napnál régebbi, de hat hónapnál nem régebbi pozitív PCR-teszttel lehet igazolni.

 

Azokra akik, Nagy-Britanniából érkeznek, vagy, a belépés előtt 14 nappal Nagy-Britanniában tartózkodtak szigorúbb szabályok vonatkoznak!

 

Részletesebben:

 

- A teljes vakcinázáson átesett (2 oltás ha a vakcina azt követeli meg) vagy COVID19 fertőzésen átesett utazók a tesztelés követelménye alól mentesek. Ez nem vonatkozik a “virus variant” területekről érkezőkre, vagy tranzitálókra, nekik továbbra is kötelező a tesztelés a z indulás előtt.
 
- Az utazók akkor vakcináltak, ha az oltás típusa által előírt dózisokat megkapták,  eltelt az utolsó oltást követően 14 nap, és a vakcina az EU által elfogadott tipusú. jelenleg ezek:  BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca és Johnson & Johnson (Jansen). A COVID19 fertőzésből való felgyógyulás bizonyitéka lehet PCR/LAMP/TMA teszt, amely minimum 28 napos és maximum 6 hónapos.   
 
- Ha a belépéshez teszt kötelezettség áll fenn, akkor a negativ COVID19 teszt a felszállás idején a belépéstől számitva nem lehet 48 óránál régebbi antigén teszt vagy lehet – ÚJ – a Németországi belépéstől vagy tranzitálási érkezéstől számított 72 órán belüli PCR, RT-LAMP or TMA. Az időpontokat a mintavétel idejétől számítják.
 
- A tesztigazolásoknak angol, francia, német, olasz vagy spanyol nyelvűnek kell lenniük. Self-test-t nem fogadnak el.
 
- A teljes vakcinázáson, vagy a COVID19 megbetegedésen  átesettek számára nincs karantén kötelezettség, ha kockázatos, vagy magas kockázatú területről érkeznek. A kockázatos területekről érkező, negativ  teszt eredménnyel rendelkezők szintén mentesülnek a karantén alól. Ehhez, a vakcinázásról/immunitásról vagy tesztről készült igazolásokat fel kell tölteni a Digital Registration on Entry (DEA) rendszerbe. Amennyiben ez elmarad, a bizonyitékok az érkezést követően az egészségügyi hatóságoknál is bemutathatók.  A magyar védettségi igazolványt jelen formában nem fogadják el, mert abban csak az 1. oltás dátuma szerepel, a 2. oltásé és az oltás tipusa nem. Nem fogadnak el magyar nyelvű igazolásokat sem az oltással kapcsolatban (tehát hiába viszi bárki az oltáskor kapott fehér papiralapú igazolást,  nem fogadják el Ferihegyen sem!)
 
- A DEA regisztráció kötelező marad minden utazó számára, függetlenül milyen kockázató területről érkezik, nagyon kevés kivétellel.
 
-  A vakcinázásról/immunitásról vagy tesztről készült igazolások követelménye azokra a tranzit utasokra is vonatkozik, akik csak átutazási céllal lépnek be Németországba.  Az egyetlen kivétel, ha non-Schengen államból Schengen államba tranzitál az utas.
 
 
MÁJ
26

Május 28-tól Ciprus elfogadja a magyar védettségi igazolványt, a magyarnyelvű oltási igazolvánnyal kiegésztve a vakcina tipusától függetlenül.  2 adagos oltás esetén a  2. oltás napjától, az egy adagos Jansen vakcina esetén az első oltás utáni 15. naptól lehet belépni ezek birtokában Ciprusra.  Minden belépő a légijáratra való felszállás előtt regisztráció köteles az alábbi honlapon: https://cyprusflightpass.gov.cy/ , a 18 év alattiakat a kisérő felnőtt regisztrációjában kell, hogy regisztrálják.  A regisztrációt induláskor és érkezéskor ellenőrzik, szúrópróbaszerűen kötelezhető az utas PCR tesztre.  Oltás nélkül az országbesorolás szerinti feltéelekkel leht Ciprusra belutazni.

 
MÁJ
20

Amennyiben a célország elfogadja az oltás tipusát, de angol nyelvű hatósági igazolást kér az oltás(ok) beadásának dátumáról, és az oltás tipusáról, a nemzeti Népegészségügyi Központ angolnyelvű dokumentumát az oltást végző olvossal kell kitöltetni. Az igazolás kiadása az NNK tájékoztatása szerint ingyenes.  Szükség esetén a formanyomtatványt pdf formátumban elkülddjük, kérje a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. emailcimen.

 
MÁJ
14

AKCIÓ az Adriára utazóknak :

Olaszország, Szlovénia, Horváthország, Montenegro, Albánia 

Az Exclusive módozatot kötők, ha egy kötvényben minimum 15000 Ft értékú vagy azt meghaladó betegség baleset poggyszbiztositást kötnek:(online nem lehetséges, írjon nekünk emailt, Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. , vagy hivjon mobil telefonon:  06306826698

1/ az egy kötvényen utazók számára (max. 10 fő és max. 2 gépkocsi) ingyenes gépjármű asszisztencia szolgáltatást adunk a nyaralásuk idejére (min 4, maximum 21 nap). 

vagy

2/ az egy kötvényen utazók számára (max. 10 fő) ingyenes Covid-19 kiegészítő biztosítást adunk valamennyi utasnak a nyaralásuk idejére (min 4, maximum 21 nap).

 

új -Covid19 és karantén kiegészités - alap esetben dij ellenében. (részletesen lásd a BIZTOSÍTÁSOK menü pont alatt https://www.hunair.hu/index.php/biztositasok/utasbiztositas

1. Útlemondási biztosítás

A 2021 március 16 után kötött  Aegon útlemondási biztosítások kiegészíthetők Z1záradékkal amely a Covid-19 fertőzés kapcsán hatósági karanténba kerülést, mint biztosítási eseményt.

Így ha valaki az utazását megelőző 10 napban hatósági karanténba kerülne Covid-pozitivitása miatt,  számíthat a biztosító segítségére.

Az útlemondási biztosítás  Z1 kiegészitéssel kötött  ára: a repülőjegy árának  4,5%

2. Betegség baleset poggyászbiztosítás:

A 2021 március 16 után kötött  Aegon Compass betegség, baleset poggyászbiztosításai tartalmazzák a Covid-19 fertőzésből (megbetegedés) adódó kockázatokat is, a választott csomagtól függően az alábbi limitek erejéig megtérítjük a sürgősségi orvosi kezelés és beteg-hazaszállítás költségeit.
Compass Exclusive csomag esetében 30.000.000 Ft mértékéig
Compass Extra csomag esetében 20.000.000 Ft mértékéig
Compass Basic csomag esetében 10.000.000 Ft mértékéig

külön díj megfizetése ellenében választható Covid-19 kiegészítő biztosítási csomagot az alábbi kockázatokra:
- Járványügyi vészhelyzet miatt beálló, azonnali hazautazással kapcsolatos költségek 150.000 Ft/biztosított összeggel
-  Karantén-intézkedések miatti többletköltség megtérítése 150.000 Ft/biztosított összeggel
-  Utazásképtelenségre vonatkozó fedezet (még az indulást megelőzően Covid megbetegedés, vagy hatósági karanténba kerülés miatt) 150.000 Ft/biztosított összeggel

 
MÁJ
13

A magyar Külügyminisztérium az alábbi országokkal kötött kétoldalú megállapodást egymás védettségi igazolványainak kölcsönsö elfogadásáról. Az elfogadás feltételei országonként eltérhetnek, kiegészítő dokumentumot is kérhetnek adott állampok:

Albánia,  Bahrein,  Csehország (2 oltást kér igazolni, az 1. oltás + 22 nap után lehet belépni),, É-Macedónia, Grúzia, Horváthország (2 oltást kér igazolni+ 14 napnak el kell telni a 2. oltás után), Marokkó, Moldova,  Mongólia,   Montenegro, Szerbia (2 oltást kér igazolni),   Szlovákia (Pfizer, Moderna 2.oltás+14 nap, Asta-Zeneca, Jonson and Johnson, SputnyikV, Sinopharm 1. oltás+28 nap) , Szlovénia (2 oltást kér igazolni), Törökország, Ukrajna .

 

 

HUNAIR BLOG

A HunAir blogját azért hoztuk létre, hogy Ön mindig tájékozott legyen a légi utaztatások témakörében. Bejegyzéseink között beszámolunk a világ és a magyar légiutazást érintő legfrisebb híreiről informásióiról. Munkatársaink figyelemmel kisérik ezeket a történéseket és a lehető leggyorsabban eljuttatját Önhöz, mint blogbejegyzést!