KAPCSOLAT
1052 Budapest Kristóf tér 7-8.
1364 Budapest, Pf. 349
429-1050, 429-1051
429-1055
booking.ticket@hunair.hu

A repülést, a légiutasokat érintő EU-s szabályok, pl Utasjogok, Eu kártya, Schengeni övezet stb.!

ÁPR
30

Eddig azok mentesültek hazatérés után a karanténkötelezettségek alól, akik hiteltérdemlően igazolták, hogy 6 hónapon belül átestek a COVID fertőzésen. A  négymillió oltott elérését követően karanténkötelezettség nélkül lehet bejönni az országba védettségi igazolással. (azaz az oltotakkal is kibővül a kör)   Ez vonatkozik majd a hazatérő magyarokra, illetve a kölcsönösen elismert védettségi igazolvánnyal rendelkezőkre is. A határzárat még nem oldják fel.

 
MÁRC
26
Március 28-tól Ferihegyen az alábbi változások lesznek: A Budapest Airport újranyitja a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér korábban lezárt utasforgalmi területeit.
  • Újra megnyílik a 2A Terminálon az utasfelvétel, a 2A érkezési csarnok és az 1. utasmóló.
  • Az utasbiztonsági ellenőrzés a 2A és a 2B Terminálon is elérhető lesz.

Érkezés és tranzit:

  • A Schengenből érkező utasok ellenőrzése az 1. utasmólón zajlik.
  • A Schengenen kívüli területről, vagy Európai Unión kívüli schengeni országból érkező utasok a 2B Terminálon és a B oldali utasmólón esnek át az ellenőrzésen.
  • A schengeni országba tartó járatok beszállókapui a 2A Terminálon, az 1. mólón és a B utasmólón kapnak helyet.
  • A nem-schengeni országba tartó járatok beszállókapui a 2B Terminálon és a B oldali utasmólón találhatók.

A Budapest Airport arra kéri az utasokat, hogy az aktuális információkért induláskor figyeljék a repülőtér utastájékoztató rendszereit. A hatályos belépési szabályok értelmében a schengeni országokból érkező utasok is dokumentumellenőrzésen esnek át, amely megnövekedett várakozási időt eredményezhet.

 
MÁRC
19

2021 május 14-től szabadon utazhatnak Görögországban azok a túristák, akik  vagy megkapták a vakcinát (oltástípistól függően a 2. oltást is),  vagy rendelkeznek antitestekkel,  vagy negatív a koronavírustesztjet mutatnak be. A turistákat ugyanakkor véletlenszerűen tesztelni is fogják. Görögország elfogadja az EU-ban nem jóváhagyott vakcinákat is, igy az orosz és a kinai oltást is. .

 
MÁRC
17

2021 március 16-től új -Covid19 és karantén - elemekkel bővültek útlemondási és betegséhg baleset poggyászbiztositásaink. (részletesen lásd a BIZTOSÍTÁSOK menü pont alatt https://www.hunair.hu/index.php/biztositasok )

1. Útlemondási biztosítás

A 2021 március 16 után kötött  Aegon útlemondási biztosítások kiegészíthetők Z1záradékkal amely a Covid-19 fertőzés kapcsán hatósági karanténba kerülést, mint biztosítási eseményt.

Így ha valaki az utazását megelőző 10 napban hatósági karanténba kerülne Covid-pozitivitása miatt,  számíthat a biztosító segítségére.

Az útlemondási biztosítás  Z1 kiegészitéssel kötött  ára: a repülőjegy árának  4,5%

2. Betegség baleset poggyászbiztosítás:

A 2021 március 16 után kötött  Aegon Compass betegség, baleset poggyászbiztosításai tartalmazzák a Covid-19 fertőzésből (megbetegedés) adódó kockázatokat is, a választott csomagtól függően az alábbi limitek erejéig megtérítjük a sürgősségi orvosi kezelés és beteg-hazaszállítás költségeit.
Compass Exclusive csomag esetében 30.000.000 Ft mértékéig
Compass Extra csomag esetében 20.000.000 Ft mértékéig
Compass Basic csomag esetében 10.000.000 Ft mértékéig

külön díj megfizetése ellenében választható Covid-19 kiegészítő biztosítási csomagot az alábbi kockázatokra:
- Járványügyi vészhelyzet miatt beálló, azonnali hazautazással kapcsolatos költségek 150.000 Ft/biztosított összeggel
-  Karantén-intézkedések miatti többletköltség megtérítése 150.000 Ft/biztosított összeggel
-  Utazásképtelenségre vonatkozó fedezet (még az indulást megelőzően Covid megbetegedés, vagy hatósági karanténba kerülés miatt) 150.000 Ft/biztosított összeggel

 
MÁRC
17
Március 16 –tól megint változnak a hollandiai tranzitálás/belépés feltételei:
3 éves kortól minden, a holland kormány által magas kockázatúnak ítélt országból Hollandiába utazónak és Hollandián keresztül továbbutazónak (repülőgép, hajó, autóbusz, vonat – az egyes közlekedési eszközökre eltérő szabályozás vonatkozhat!) teszteltetnie kell magát. Hollandia az alábbi opciók egyikét fogadja csak el:
A tranzit utasok számára, akik hollandiai átszállással folytatják utazásukat, elegendő egy, az Amszterdamba érkezéstől számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt. Gyorstesztet nem szükséges bemutatni
Hollandiai belépéshez:
Opció 1: Az érkezési időpontnál 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztről (repülő, vonat, busz, hajó) és egy, a közlekedési eszköz (CSAK repülő vagy vonat esetében!) fedélzetére lépést megelőző 24 óránál nem régebbi, gyorstesztről (antigén, PCR) szóló nyomtatott / digitális igazolás, valamint egy egészségügyi nyilatkozat ('health declaration form').
Opció 2: a közlekedési eszköz fedélzetére lépést megelőző 24 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztről szóló nyomtatott / digitális igazolás, valamint egy egészségügyi nyilatkozat.
 
MÁRC
09
Frissítés: A 48 órás tesztkötelezettség vonatkozik a Frankfurti és Müncheni repülőtéren való átszállás esetére is.
Frissítés: Németországba való belépéskor március 30-tól minden országból, függetlenül a kockázati besorolástól, a járat indulásától számított  48 óránál nem régebbi negativ COVID tesztet kell bemutatni. A Covid teszt lehet PCR, antigén, RT-LAMP vagy TMA teszt.
Az illetékes német hatóságok Magyarországot 2021. március 7. 00:00 órai hatállyal magas fertőzöttségű területnek (Hochinzidenzgebiet) nyilvánítják. Az ezzel járó legfőbb változás, hogy a Magyarországról érkező beutazónak már a Németországba történő beutazáskor kell rendelkeznie egy negatív teszttel, melynek mintavételére leghamarabb 48 órával a beutazás előtt került sor. A kategóriához kapcsolódó részletes beutazási szabályokról a lentebbi leírásunkban olvashat.
Magas fertőzöttségű területről már a beutazáskor szükség van egy negatívtesztre, a mintavételre leghamarabb a beutazást megelőző 48 órával kerülhet sor. A tesztkötelezettség alól mentesül az, aki
- a rizikóterületen csak átutazott, vagy Németországon átutazik;
- határokon átnyúlóan foglalkozásszerűen személyeket, terhet, vagy javakat szállít és 72 óránál rövidebb ideig tartózkodik Németországban;
- hivatalos delegáció tagjaként a berlini, vagy a kölni repülőtér kormányváróján keresztül tér vissza Németországba és 72 óránál rövidebb ideig tartózkodott rizikóterületen;
- nyomós ok esetén az illetékes hatóság által adott egyedi engedély alapján
A beutazást megelőzően on-line a www.einreiseanmeldung.de oldalon kell regisztrálni, a regisztrációs visszaigazolást az utazónak magánál kell tartania és azt az ellenőrző hatóságnak, vagy ha személyszállítási szolgáltatást vesz igénybe, akkor a szolgáltatónak be kell mutatnia. Ha az elektronikus regisztrációra valamilyen okból nincs lehetőség, akkor egy pótregisztrációs lapot kell kitölteni (idegennyelvű részletes tájékoztatót és a kitöltendő nyomtatványt itt találja). Schengen-térségen belülről történő beutazásnál a pótregisztrációs lapot a beutazást követően a tartózkodási hely szerinti területileg illetékes hatóságnak, a Schengen-térségen kívülről történő beutazás esetében a határőrzést végző hatóságnak kell átadni, amely továbbítja azt az illetékes hatóságnak. Ha a beutazó, akinek csak pótregisztrációs lap kitöltésére volt lehetősége és utazásához személyszállítási szolgáltatást vesz igénybe, akkor a pótregisztrációs lapot Schengen-térségen belül történő utazás esetében átadja az utazási szolgáltatónak, Schengen-térségen kívülről történő beutazás esetében pedig a határellenőrzést végző hatóságnak. Az előzetes regisztráció alól mentesül aki   a rizikóterületen csak átutazott, vagy Németország területén átutazik

 
MÁRC
03

A Kormány a 88/2021(II.27) sz rendeletével, valamint a KKM 5/2021 (III.02) sz rendeletével az alábbi országokból lehet üzleti célú utazásról korlátozás mentesen hazatérni:

a) az Európai Unió tagállamai,
b) az a) ponton kívül, az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes más államai: Izland,. Lichtenstein, Norvégia
c) az Európai Közösség és tagállamai, valamint az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban nem részes  állam között létrejött nemzetközi szerződés alapján a szabad mozgás és tartózkodás joga tekintetében az EurópaiGazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állammal azonos jogállású állama: Svájc
d) európai uniós tagjelölt államba: Albánia, É-Macedónia, Szerbia, Montenegro, Törökország
e) Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságaf ) az a)–e) ponton kívüli a külpolitikáért felelős miniszter által meghatározott országba.
Amerikai Egyesült Államok, Azerbajdzsán, Bahrein,  Egyesült Arab Emírségek,  Indiai Köztársaság,  Indonéz Köztársaság, Izrael Állam, Japán, Kazaksztán, Kínai Népköztársaság, Kirgizisztán, Koreai Köztársaság,  Oroszországi Föderáció,  Szingapúr, Török Köztársaság, Ukrajna, Üzbegisztán, Grúzia.
 
FEBR
24

2021 február 24-től a koreai hatóságok negatív PCR tesztet kérnek a koreai beutazáshoz, ennek hiányában a koreai utazóknak automatikusan egy kijelölt hatósági (nem otthoni) karanténba kell vonulniuk, külföldi utazóktól pedig megtagadják a beutazást

 
FEBR
10
2021 február 15-tól a külföldről Nagy-Britanniába utazóknak az eddigi, legfeljebb 72 órával indulásuk előtt elvégzett  negativ  PCR-teszt mellett,  a belépést követően a kötelező 10 napos karantén alatt,  még további PCR-tesztet el kell végeztetniük, az egyik tesztet két nappal, a másodikat nyolc nappal érkezésük után.
A brit kormány átmenetileg minden országból megszüntette a karanténkötelezettségtől mentes beutazás lehetőségét az Egyesült Királyságba, azokból az országokból pedig, amelyekben tömegesen tűntek fel új koronavírus-variánsok (Dél-Afrika, Portugália, Dél-amerika stb) megtiltotta a beutazást a külföldieknek.  Tíz évig terjedő börtönnel sújthatók azok a beutazók, akik elhallgatják a brit hatóságok elől, hogy az érkezésük előtti tíz napban olyan országban jártak, amelyből a járványellenes intézkedések értelmében jelenleg nem lehet beutazni Nagy-Britanniába
 
FEBR
08

2021 február 8-tól minden Svájca utazónak ki kell töltenie az "electronic Passenger Locator Form" nevű nyomtatványt és csatolnia kell a negativ PCR teszt eredményét. Az indulás időpontjában a teszt nem lehet 72 óránál régebbi. A PCR teszt eredményét be kell mutatni a check innél.

A tesztelési követelmény minden utazóra érvényes, beleértve az átutazókat is.

 

 
FEBR
05

2021. január 31. éjféltől a Franciaországba Európai Unión belülről érkezőknek is negatív, 72 óránál nem régebbi PCR teszttel kell rendelkezniük. Ez alól egyelőre kizárólag a kishatármenti és teherforgalom a kivétel. Karanténkötelezettség egyelőre nincs.

FELHÍVJUK A NAGY-BRITANNIÁBÓL FRANCIAORSZÁGBA BELÉPŐ magyar állampolgárok figyelmét, hogy 2021. január 31-től Franciaországba Nagy-Britanniából csak kiemelten fontos okból engedélyezett a beutazás.  A 11 éven felüli belépőknek 72 órán belüli negatív SARS-CoV-2  PCR tesztet kell felmutatniuk. 2021. január 18-ától az antigén teszteket nem fogadják el. A belépőknek továbbá becsületbeli nyilatkozattal kell igazolniuk, hogy nem rendelkeznek koronavírus tünetekkel, a belépést megelőző két hétben nem érintkeztek koronavírusos beteggel, vállalják belépéskor virológiai teszt elvégzését,  hét napig önkéntes házi karanténban maradnak, majd utána egy második PCR tesztet készítenek. A belépés Franciaország területére nyilatkozathoz kötött, amely a francia belügyminisztérium honlapjáról letölthető.

 
FEBR
05

Belgium területére és területéről 2021. január 27-től március 1-ig tilos minden nem alapvető fontosságú be- és kiutazás.

1. Családi okokból történő, feltétlenül szükséges utazások
családegyesítés
másik országban élő élettárs meglátogatása (a kapcsolat fennállását hitelt érdemlő módon igazolni kell)
különélő szülővel való kapcsolattartás céljából történő utazás, házasságkötés, közeli hozzátartozó temetésén való részvétel
2. Humanitárius okokból történő utazások
a segítségre szoruló (idős, kiskorú vagy mozgáskorlátozott) személyeknek való segítségnyújtás céljából történő utazás;
egészségügyi okokból történő utazás
közeli hozzátartozó ápolása
3. A tanulmányi célból történő utazás
4. Szakmai célú utazások (sport, kulturális tevékenység, újságírók)
5. A határ mellett lakók rövid időtartamú határátlépése
6. Hivatalos célú utazások
7. Egyéb cél (állatok gondozása, jogi/állampolgári kötelesség teljesítése, jármű sürgős javítása közlekedésbiztonsági okokból, költözés)
8. Tranzitutazás
Fontos! Az utazás célját hitelt érdemlően igazolni kell. A határátlépéskor mindenkinek be kell mutatnia az utazás céljáról szóló nyilatkozatot, és azt a belgiumi tartózkodás ideje alatt végig köteles magánál tartani. A nyilatkozat mintája megtalálható az alábbi oldalon.
Nyomtatható formában:
Online kitöltéssel:
 
JAN
29

2021. január 31-tól minden utasnak aki Dubajba utazik Budapestről rendelkeznie kell egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel. Ez vonatkozik az átszálló utasokra is. Zanzibári hazaindulásokra is vonatkozik az új tranzit szabály, míg a Maldív-szigetekről való hazainduláshoz továbbra sem kell az utasoknak a dubaji tranzitra negatív PCR teszt.

 
JAN
26
Február 1-től a Lufthansa csoport járatain FFP2 maszk vagy a KN95/N95 standardnek megfelelő maszk viselete kötelező.
- Az egyéb maszkok nem megengedettek a továbbiakban a fedélzeten!
-  az arcpajzs tilos a fedélzeten
-  transzatlanti, vagy hosszabb járatok esetére több FFP2 maszk szükséges, hogyha átnedvesedik cserélni lehessen.
- a maszkhasználat alól csak egészségügyi okból és annak orvosi igazolásával lehet kivételt tenni (pl epilepsiás betegség), de ez esetben is szükséges az igazoláson felül egy a járat indulásától számított 48 órán belüli negativ PCR teszt felmutatása.
 
JAN
25
Új rendelkezés!!! az amszterdami átszálláshoz is :
A holland kormány döntése értelmében 2021. január 23-tól 13 éves kortól minden, a holland kormány által magas kockázatúnak ítélt országból (Magyarország is ilyen jelenleg) Hollandiába utazónak és Hollandián keresztül továbbutazónak az indulási időpontnál 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztről és egy 4 óránál nem régebbi, gyorsteszttről (antigén, PCR) szóló papír alapú igazolást, valamint egy egészségügyi nyilatkozatot ('health declaration form')  kell bemutatni ahhoz, hogy felszállhasson egy Hollandiába tartó repülőgép vagy hajó fedélzetére, illetve Hollandiába tartó autóbusz vagy vasúti járatra.
 

HUNAIR BLOG

A HunAir blogját azért hoztuk létre, hogy Ön mindig tájékozott legyen a légi utaztatások témakörében. Bejegyzéseink között beszámolunk a világ és a magyar légiutazást érintő legfrisebb híreiről informásióiról. Munkatársaink figyelemmel kisérik ezeket a történéseket és a lehető leggyorsabban eljuttatját Önhöz, mint blogbejegyzést!