KAPCSOLAT
1052 Budapest Kristóf tér 7-8.
1364 Budapest, Pf. 349
429-1050, 429-1051
429-1055
booking.ticket@hunair.hu

A repülést, a légiutasokat érintő EU-s szabályok, pl Utasjogok, Eu kártya, Schengeni övezet stb.!

MÁRC
07
Megjelent a 77/2022 (III.04) sz Kormány Rendelet, amely  március 7-től hatályon kívül helyezi a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. (VIII. 30.) kormányrendeletet is, amely 2020. szeptember elejétől bevezette a határzárat és ideiglenesen visszaállította a határellenőrzést. 2022 március 7-től  korlátozás mentesen oltási-, vagy gyógyultsági igazolás, illetve PCR-teszt nélkül lehet Magyarország területére belépni.
 
JAN
24

Thaiföld február 1-jétől újraindítja a december végén leállított „Test & Go” projektet, ezúttal minden ország polgára számára.  Így ekkortól a Test&Go kvázi karanténmentes belépéssel, a könnyített Sandbox program keretében Phuketre, vagy pedig karanténkötelezettség mellett lehet beutazni Thaiföldre. érkezés után egy térítésköteles PCR-tesztet kell elvégeztetniük, és egy éjszakát egy kijelölt szállodában, előre lefoglalt szobában töltve megvárniuk az eredményt. ezt követően az egy második PCR-tesztet is el kell végeztetni az ötödik napon. Ettől függetlenül a külügyminisztérium továbbra is csak akkor javasola a Thaiföldre utazást, ha vállalják, hogy adott esetben 10-14 napos karanténba vonulnak még akkor is, ha negatív Covid-19 PCR teszteredményt mutatnak, de kontakt személynek minősülnek. A karanténhotelek és kórházak már kialakult túlterheltsége miatt gyakorta ún. hospitelekben, karton ágyakon helyezik el borsos áron a külföldieket, amely alól nincs kivétel.

 

 
JAN
21
A korábban megjelent  Európai Uniós szabályozással összhangban, de rövidebb lejárati határidővel, megjelent a magyar védettségi kártyára vonatkozó kormányrendelet is (13/2022.01.20), amelynek utazás esetén a Magyarorszáégi beutazásnál van jelentősége, illetve Magyarország területén belül az igazolványhoz kötött szolgáltatások igénybevételénél fontos: Azaz február 15-től csak azok jöhetnek korlátozás nélkül haza Magyarországra, akik a lenti feltételeknek megfelelnek.
 
Lényege:
Február 15-étől oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány. Csak azoknak lesz érvényes az igazolványuk, akik oltottak. 
 
Az oltatlanok fertőzésen való átesettség esetén sem lesznek jogosultak az oltási igazolványra, az esetleg jelenleg meglévő fertőzésen átesettségre kiadott védettségi igazolványuk érvényességét veszti.
 
Az igazolvány a második oltást követően hat hónapig (180 napig) lesz érvényes, ezután az érvényesség – főszabály szerint – csak a megerősítő harmadik oltás után lesz meghosszabbítva.
Ha valaki két oltást követően lesz fertőzött, akkor a fertőzés igazolásától számított 6 hónapig lesz érvényes az igazolványa .
 
A megerősítő harmadik oltás felvétele után az igazolvány korlátlan időre lesz érvényes.
 
A 18 éven aluliaknál az egydózisú oltóanyag esetén egy, a kétdózisú oltóanyag esetén két oltás elegendő marad az érvényességhez.
 
JAN
04

Németország 2021 dec 22-től a tranzitáláshoz (azaz ha az utas nem hagyja el a tranzit területet átszálláskor és ugyanazon repülőtéren 24 órán belül folytatja az utazást légiúton) a belépési szabályoknak megfelelően vagy az EMA által jóváhagyott oltásokról igazolást, vagy annak igazolását, hogy az utazó 6 hónapon belül átesettt a COVID megbetegedésen, vagy a belépéhez számitva 48 óránál nem régebbi negativ PRC vagy antigén tesztet kér bemutatni a check innél.  

 
JAN
04

PONTOSÍTÁS

Pontosított az osztrák kormány. A beutazási szabályok vonatkozásában az egydózisú Johnson and Johnson (Janssen) oltás érvényessége nem változik.
 
A karanténmentes beutazás azok számára lehetséges:
 
akik rendelkeznek két oltásról (egydózisú oltás (Janssen) esetén egy oltásról) szóló oltási igazolással ( a második oltástól kezdődően, ameddig annak beadásától 270 nap nem telt el, amennyiben az első és a második oltás között legalább 14 nap eltelt - egy dózisú oltóanyagoknál a beadás utáni 21. naptól számított 270. napig)    ÉS 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel,
vagy 
180 napnál nem régebbi gyógyultsági igazolással ÉS 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel,
vagy
rendelkeznek három oltásról szóló oltási igazolással.
 
A beutazáshoz elfogadott oltások: Pfizer, Astra Zeneca, Johnson and Johnson (Janssen), Moderna, Sinopharm, Sinovac, Covishield, Covaxin, Covovax, Novavax.  Sputnyik oltás  nem elfogadott
 
Az Ausztriába történő beutazáshoz elfogadott oltások köre szélesebb annál, mint amelyet a szolgáltatások igénybe vételéhez (pl: szállások, sílift, étterem  használata) is elfogadnak. A szolgáltatások csak a Pfizer, Astra Zeneca, Moderna és a Johnson and Johnson (Janssen) oltóanyaggal történt oltások megfelelő igazolásával vehetők igénybe azzal, hogy a Johnson and Johnson (Janssen) oltás esetén 2022. január 3. után egy további oltás is szükséges az elfogadáshoz. 
 
DEC
06
2022. január 7. (péntek) reggel 04:00 órai hatállyal az Egyesült Királyság egész területén megszűnt a beutazás előtti tesztelési kötelezettség a teljes védettséggel és a 18 év alatti személyekre vonatkozóan. 
 
Azoknak, akik nem rendelkeznek a fentiek szerinti teljes védettséggel, a beutazás előtti 72 óránál nem régebbi  (PCR vagy antigén) tesztet kell bemutatni és ezen  felül meg kell rendelniük további két darab COVID- tesztet (PCR, január 9 után antigén), amelyeket a beutazást követő 10 napos házi karantén (ld. e) pontban) 2. és 8. napján kell majd elvégezni.
 
Azoknak, akik a teljes védettséggel (Sputnyik kivételével minden magyarországi oltóanyag elismert és az utolsó adag után eltelt 14 nap) rendelkeznek 1 darab PCR tesztet - január 9 után antigén tesztet -  kell megrendelniük (a gyorstesztet nem fogadják el), amit a beutazást követően bármikor, de legkésőbb a 2. napon kell elvégezni. A teszt eredményének megérkezéséig Angliában már nem kell házi karanténban maradni. Az érkezés napja a nulladik napnak számít.  Pozitív teszteredmény esetén a teszt elvégzésétől számított 10 napig kell karanténban maradni, illetve Angliában és Skóciában a 6. és 7. napon (24 óra különbséggel) elvégzett otthoni gyorsteszt negatív eredménye esetén 7 nap után már ki lehet menni, amennyiben nincs hőemelkedés sem. A teszteredményeket az NHS részére be kell jelenteni.
 
Minden esetben a beutazást követően elvégzendő teszt(ek)et még a beutazást megelőzően meg kell rendelni valamely elfogadott magánszolgáltatótól (NHS teszt nem elfogadott), és a rendelés referenciaszámát be kell írni a passenger locator form megfelelő rovatába!

 

 

HUNAIR BLOG

A HunAir blogját azért hoztuk létre, hogy Ön mindig tájékozott legyen a légi utaztatások témakörében. Bejegyzéseink között beszámolunk a világ és a magyar légiutazást érintő legfrisebb híreiről informásióiról. Munkatársaink figyelemmel kisérik ezeket a történéseket és a lehető leggyorsabban eljuttatját Önhöz, mint blogbejegyzést!